Ski’s kopen
welke ski’s zijn geschikt voor mij?
De juiste ski – (g)een wetenschap
Fantastische bergpanorama’s, fantastisch geprepareerde pistes, gezelligheid en, last but not least, beweging in de frisse lucht. Meestal gecombineerd met een vakantiereis, is deze hobby voor velen van ons bijzonder aantrekkelijk. Des te belangrijker is het om de juiste skiuitrusting te kiezen. Onze gids geeft tips over waar je op moet letten bij het kopen van ski’s en gaat ook in op andere aspecten, zoals de verschillende soorten ski’s en het financiële aspect. Vooral tijdens een wintersport, een wintersport in Tsjechië of zelfs een wintersport in Beieren zijn sommige hellingen erg gevaarlijk en daarom moet je niet beknibbelen op je uitrusting.
Of het nu gaat om een sportieve sensatie van snelheid of een meer ontspannen carve van de berg af, het mooie van deze hobby is dat iedereen er volgens zijn eigen ideeën en wensen van kan genieten. Recentelijk is echter uit een aantal geruchtmakende gevallen gebleken dat skiën niet altijd zonder gevaar is. Daarom moet iedereen zijn individuele vaardigheden zo realistisch mogelijk inschatten. Een beetje basiskennis over de fysieke eigenschappen van ski’s of hoe ze reageren in bepaalde situaties is zeker nuttig en zal je helpen het juiste type te kiezen.
Belangrijke beslissingscriteria
Als je tegenwoordig op zoek bent naar nieuwe ski’s, zijn carve-ski’s een must. Dit type ski vervangt al zo’n 20 jaar geleidelijk de conventionele modellen. Bij carvers is het gebied onder de binding sterk getailleerd en breder aan de tip en tail. Het contact met de piste vindt dus voornamelijk aan de voorkant en aan de uiteinden van de ski’s plaats. Het middengebied is ook relatief scherp naar boven gebogen. Omdat fabrikanten hun modellen steeds meer op maat maken, wordt skiën steeds aantrekkelijker voor beginners, maar ook gevaarlijker als je je capaciteiten overschat.
Afhankelijk van de vorm van de taille wordt het nemen van bochten meer of minder gemakkelijk gemaakt. Hoe breder de tipbreedte, hoe sneller de ski in bochten kan worden gedraaid. Met een smallere tipbreedte kunnen daarentegen hogere snelheden worden bereikt bij het glijden. Als je je thuis voelt op moguls, moet je bij aankoop letten op een vrij smalle breedte aan de voorkant van de ski.
Als de breedte van het midden van de ski kleiner is, is het gemakkelijker om te draaien, maar bij het glijden beweegt het sportmateriaal nogal onstabiel en wordt stevig glijden moeilijker. Het reactievermogen van de ski’s is veel groter met een smal middenstuk.
Een smalle skistaart helpt ook bij scherpe bochten. Dit ondersteunt hoge snelheden en maakt het makkelijker om over moguls te skiën.
Naast de taille speelt ook de lengte een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste ski. Kortere modellen worden vaak aanbevolen voor beginners. De reden hiervoor is snelheid. Hoe langer de ski’s, hoe hoger de snelheden die gehaald kunnen worden. Langere modellen gaan echter ten koste van een soepelere rit met een veel trager bochtengedrag. Over het algemeen moet de skilengte minstens tien centimeter korter zijn dan je lengte, vooral voor beginners. Uitrusting die veel langer is dan je lengte moet worden voorbehouden aan ervaren sporters. Overigens is de gemiddelde lengte van ski’s sinds de uitvinding van carvers met ongeveer 20 centimeter afgenomen.
Voor een veilige en comfortabele afdaling moeten de kanten altijd goed geslepen zijn. Vooral op hardere of ijzige oppervlakken voorkomen scherpe kanten dat je wegglijdt en daarom heb je veel minder kracht nodig bij het draaien. Ervaren rijders wordt aangeraden hun kanten minstens één keer per seizoen te slijpen. Voor zeer sportieve skiërs of slechte pisteomstandigheden, vaker indien nodig.
De drukverdeling op de ski is een ander belangrijk beslissingscriterium. Over het algemeen is het het beste om het gewicht gelijkmatig te verdelen over de tip, het midden en de staart. Als de druk op de tip te laag is, gaan de ski’s vaak fladderen. Als er genoeg druk op het midden staat, wordt de grip op de piste vergroot, wat handig is voor snelle bochten.
Bij het kopen van ski’s moet je niet vertrouwen op online winkels. Voorafgaand onderzoek op internet is zeker aan te raden, maar voor de aankoop zelf zijn fysieke winkels het beste adres. Ervaren verkopers richten zich specifiek op de klant en het op elkaar afstemmen van bindingen, ski’s en schoenen kan online niet worden nagebootst. Je eigen veiligheid op de piste is de reis naar de winkel zeker waard.
Ski’s voor beginners
Iedereen die van plan is om voor het eerst te gaan skiën, moet zich niet laten verblinden door de verkooppraatjes van sommige overijverige verkopers. Beginnersski’s, de zogenaamde easy carvers, zijn inderdaad gemakkelijker te skiën, hoeven minder moeite te doen om te draaien en laten over het algemeen meer fouten toe.
Maar gemiddelde skiërs verbeteren hun vaardigheden zo veel in de eerste paar weken dat ze de easy carvers snel ontgroeien. Beginner ski’s zijn over het algemeen minder duur. Deze modellen kopen deze lage aankoopprijs echter met minder soepelheid en stabiliteit. De kanten en de basis zijn over het algemeen niet echt van hoge kwaliteit.
Ski’s van een hogere kwaliteit hebben echter juist deze eigenschappen, die het leren veel gemakkelijker maken, vooral voor onervaren beginners.
Als de prijs van nieuwe ski’s te hoog lijkt en je een paar dagen wilt testen of je deze sport echt leuk vindt, kun je beter ski’s huren voor je eerste ervaring. Naast het prijsvoordeel heeft dit het voordeel dat je nieuwe, hoogwaardige en vooral verschillende modellen kunt testen en dan kunt beslissen naar welk type ski je het meest neigt.
De belangrijkste designs
Kortom, duurdere ski’s zijn ook van hogere kwaliteit en duurzamer. De polyethyleen basis van goedkopere modellen is meestal zachter, waardoor er sneller krassen op komen en er ook minder wax kan worden opgenomen. Naast duurzaamheid gaat dit ook ten koste van de glij-eigenschappen. De prijs van skimateriaal wordt echter ook bepaald door de kwaliteit en de constructie van de boards. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende constructiemethoden:
Sandwich constructie
Deze meest gebruikte constructiemethode wordt al meer dan 50 jaar met succes gebruikt. Tijdens het fabricageproces worden de afzonderlijke onderdelen in lagen aan elkaar gelijmd en vervolgens verhit. Deze constructiemethode zorgt voor een enorme sterkte en stabiliteit. Het belangrijkste element is de kern, die voornamelijk van kunststof of hout is gemaakt. Daarnaast is er de ontwerpbepalende toplaag en twee metalen banden die zorgen voor een goede torsie. Deze constructiemethode is geschikt voor zowel goedkope als duurdere modellen.
Torsiedoos ontwerp
Voor meer ervaren skiërs die iets meer geld willen investeren in hun uitrusting, zijn ski’s met een torsieboxconstructie geschikt. Ook hier bestaat het belangrijkste binnendeel uit een houten of kunststof kern. Om deze kern zit echter een extra omhulsel. Deze bestaat uit een vierkante buis van glasvezel. Op deze manier bereiken fabrikanten extreme torsiestijfheid in hun modellen, wat ze beschermt tegen verdraaien en een lange levensduur garandeert. Als je lang wilt skiën, kan deze extra investering heel zinvol zijn.
Shell-constructie
Ski’s met een shellconstructie zitten ook in het hogere prijssegment. Een U-profiel, dat naar beneden opent en over de skikern is geplaatst, brengt de krachten over die op de kanten werken. Dit ontwerp voorkomt het fladderen dat vaak optreedt bij goedkopere ski’s bij hogere snelheden of op een ijzige ondergrond. De stabiliteit van deze vorm is idealer dan bij andere constructiemethoden.
De skikern
Naast de pure constructie van de ski’s is de kwaliteit van de binnenkern van groot belang. Bij erg goedkope modellen bestaat deze alleen uit schuim als vulmiddel. Omdat dit weinig stabiliteit biedt en er een korte levensduur te verwachten is door de lage druksterkte, zijn dergelijke ski’s niet aan te raden.
Eenvoudige houten kernen bieden al meer elasticiteit. Met een hoogwaardige constructie biedt dit ontwerp voldoende stabiliteit en is het een goed compromis tussen prijs en prestaties. Als de houten kern echter bestaat uit meerdere gelijmde lagen hoogwaardig hout, dan is deze kern het alternatief van de hoogste kwaliteit. Een gelijmde houten kern biedt een extreem hoge elasticiteit en een zeer lange levensduur. Het hoeft niet te verbazen dat de prijs hier veruit het hoogst is.
Kunststof kernen zijn een andere manier om prijs en prestaties te combineren. Idealiter worden vellen hoogwaardig, versterkt schuim in de schaal gelijmd zodat ze perfect passen. Hierdoor kunnen modellen worden geoptimaliseerd voor rijders van elk gewicht of rijstijl.
Gebruikte ski’s
Aangezien het kopen van je eigen skimateriaal vrij duur kan zijn, is het idee om voor tweedehands ski’s te kiezen niet helemaal vergezocht. Professionals raden echter af om modellen te kopen die al minstens tien jaar oud zijn. Na maximaal tien jaar kan er lijm uit de behuizing lekken, wat de stabiliteit ernstig beperkt. Veilig rijden met een schoon geweten is dan niet meer mogelijk. Als je tweedehands koopt, moet je er ook op letten dat de boven- en onderkant krasvrij zijn. Volgens experts moeten tweedehands ski’s voorzichtig worden gebruikt vanaf de leeftijd van drie jaar, vanwege de slijtage over meerdere jaren.
Voor kinderuitrusting ligt de situatie anders. Door de snelle groei van kinderen worden deze ski’s meestal niet lang gebruikt. Dit betekent echter niet dat deze modellen goedkoop zijn, wat resulteert in een win-winsituatie voor zowel de koper, die relatief jonge ski’s koopt, als de verkoper, die ski’s die slechts korte tijd zijn gebruikt kan verkopen tegen een min of meer redelijke prijs.
Na het lezen van dit artikel zal het waarschijnlijk duidelijk zijn dat het kopen van ski’s een beetje een wetenschap kan zijn. Met een beetje basiskennis en de ervaring van de meeste skiverkopers moet deze “horde” echter gemakkelijk te nemen zijn. Veel belangrijker is echter de juiste beoordeling van je eigen skistijl op de piste na de aankoop. Veilig skiën zonder je eigen gezondheid of die van andere skiërs in gevaar te brengen, moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Dan hebben alle betrokkenen plezier en een geweldige tijd met deze fascinerende hobby.