Snowboard kopen
Welk snowboard is geschikt voor mij?

Snowboarden – tips, niet alleen voor beginners

In het park, in de poeder of diepe sneeuw of gewoon op de piste, snowboarden is een sport die veel te bieden heeft. Onder traditionele wintersporters en op de piste zorgt het voor opschudding, omdat snowboarders nog steeds worden gezien als de young guns op de piste. Toch is deze waaghalzige wintersport op een board al sinds 1998 een Olympische sport en kwam het in de jaren 1980 naar Europa. Tegenwoordig heeft snowboarden zijn exotische karakter allang achter zich gelaten. Veel wintersportplaatsen hebben zich aangepast aan de sport en bieden zelfs speciale attracties voor snowboarden. Online kun je veel spectaculaire foto’s vinden die het snowboarden echt in de smaak doen vallen. Deze foto’s laten echter meestal professionele atleten zien, en zelfs zij zijn ooit begonnen. Daarom geldt: beginnen is niet zo moeilijk. We hebben hier samengevat waar beginners vooral op moeten letten.

Veiligheid komt op de eerste plaats

Zoals bij alle sporten heb je ook voor snowboarden de juiste uitrusting nodig. Dit geldt niet alleen voor beginners. Rugbeschermers en snowboardhelmen beschermen de ruggengraat en het hoofd bij valpartijen en botsingen. Pols- en kniebeschermers moeten ook worden gedragen als bescherming tijdens je eerste pogingen op het board. Hier vertellen we je hoe je de perfecte uitrusting voor de perfecte wintersport kunt kopen. En om de perfecte accommodatie voor je wintersport te vinden, moet je ook ons artikel hierover lezen.

Het juiste bord vinden

Snowboarden is alleen leuk als je niet de hele tijd valt en je meer tijd kunt besteden aan rijden dan aan in de sneeuw liggen. Het juiste snowboard helpt en zorgt voor sneller succes. Je kunt veel boards vinden in gespecialiseerde winkels of op internet. De vervelende vraag is: wat is het juiste snowboard voor mij? Vooral de lengte van het snowboard is belangrijk voor de perfecte rijervaring. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen zachte en harde boards.

Lengte snowboard

Om de juiste lengte te bepalen, plaats je het snowboard verticaal voor je. Als vuistregel geldt dat het board de ideale lengte heeft als het tussen je schouders en neus eindigt. De exacte lengte hangt af van je vaardigheden, gewicht en de manier waarop je het snowboard gebruikt. Kleine mensen zouden bijvoorbeeld een korter board moeten nemen en sterkere mensen een langer. Over het algemeen zijn langere boards stabieler en geven ze meer lift in de poeder. Kortere boards zijn wendbaarder en beter geschikt voor het park. Beginners rijden op kortere boards, gevorderden en pro’s op langere. “Korter betekent dat de lengte tussen de schouder en de kin zit.

Snowboard breedte

Naast de lengte is ook de breedte van het snowboard van invloed op de rijervaring. De juiste boardbreedte hangt af van je schoenmaat. Wij adviseren de werkelijke schoenmaat min 2 tot 3 centimeter. Over het algemeen geldt het volgende voor de breedte van een snowboard: bredere boards zijn stabieler en hebben ook meer float in de poeder. Smallere boards zijn agressiever. Ze zijn makkelijker te carven of op de rand te plaatsen.

Effectieve randlengte

Bij snowboarden verwijst dit naar het deel van de kant dat in de bocht op de sneeuw rust. Als de effectieve rand kort is, is het board wendbaarder. Het is echter moeilijker om op hoge snelheden te rijden. Met een langere kant kun je het board beter sturen, maar heb je meer kracht nodig.

Camber, rocker enz. – Profiel van het snowboard

Profielen of snowboardtypes verwijzen naar de voorspanning in het board. Het gaat erom welk deel van het snowboard op de sneeuw rust als het plat op de grond ligt.

Tegenwoordig zijn er talloze soorten snowboards. Het rocker board, ook wel bekend als reverse camber, is bijzonder wendbaar omdat het in de tegenovergestelde richting is gebogen van normale camber. Hoewel de stabiliteit, kantengrip en pop slechter zijn dan bij conventionele camber, is het bijna perfect om je eerste bochten te leren. Hoe dan ook, camber wordt beschouwd als het klassieke snowboardprofiel. Als het vlak ligt, raken alleen de contactpunten op de nose en tail de grond. Met zijn maximale pop en kantengrip is camber geschikt voor clean carven op de piste, maar ook voor kickers of pipes. Flat daarentegen rust met zijn hele lengte op de grond. Het heeft een langere kant, maar is makkelijker te draaien en speelser dan camber. Een flat is vooral leuk in het park en op rails en boxen.

Zacht of hard snowboard?

De flex-schaal wordt gebruikt om aan te geven of een snowboard zacht of hard is. Voor beginners is een vijf op de flexschaal ideaal, wat overeenkomt met een zachter board. Het juiste beginnersboard moet door het midden geduwd kunnen worden als het plat op de grond ligt. Zachtere boards zijn gemakkelijker te draaien en vergeven fouten beter. Ze gaan echter sneller fladderen bij hogere snelheden.
Hardere boards laten hogere snelheden toe zonder te fladderen, maar hebben minder tolerantie voor fouten.

Goofy of gewoon – welke voet staat vooraan?

Meer van de berg afglijden of ongecontroleerd de piste afrijden in plaats van nonchalant te carven – vooral beginners hebben met deze uitdagingen te maken bij het snowboarden. Het probleem hoeft niet altijd de techniek te zijn. De oorzaak kan zijn dat de verkeerde voet vooraan staat als je in de normale richting rijdt. Het is gemakkelijk om te bepalen of je “goofy” (= rechtervoet voor) of “regular” (= linkervoet voor) op het snowboard staat. Als je aanverwante sporten beoefent, zoals skateboarden, kitesurfen of surfen, moet je je normale rijrichting aanhouden. De hoogspringtechniek kan ook helpen bij de beslissing.

Snowboard kleding

De juiste kleding is net zo belangrijk bij snowboarden als het juiste board. Functionaliteit gaat boven coolheid en kwaliteit boven prijs. Vanuit functioneel oogpunt beschermt de juiste snowboardkleding het lichaam tegen afkoeling. Daarnaast verminderen geïntegreerde verstevigingen het risico op letsel en kunnen ze valpartijen beperken. Ze zijn echter geen vervanging voor beschermers. Geïntegreerde verstevigingen zijn verkrijgbaar in de bijbehorende kleding voor:

  • Pols
  • Elleboog
  • Schouder
  • Billen
  • Knie

Snowboard helm

Als je alleen maar wilt proeven van snowboarden, kun je voorlopig een fietshelm over je pet doen. Een professionele snowboardhelm biedt echter absoluut meer bescherming omdat deze is aangepast aan de omstandigheden van het snowboarden. Hij beschermt ook tegen de kou. De juiste helm mag niet heen en weer wiebelen op je hoofd, maar moet comfortabel en goed passen. Hij moet ook gestandaardiseerd zijn. De schokabsorptie, het gezichtsveld en de duurzaamheid van het bandsysteem op de kin moeten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen.

Snowboardbril

Je moet altijd een sneeuwbril bij je hebben als je gaat snowboarden. Een sneeuwbril is niet alleen een zonnebril, want hij verbetert ook het zicht bij bewolking, sneeuwval of mist. Als je voortdurend je ogen toeknijpt, belast dat je spieren en, wat nog belangrijker is, vermindert dat je gezichtsveld.

Omdat snowboarden op grotere hoogten plaatsvindt, moet een sneeuwbril een goede UV-bescherming hebben. Het UV-licht is intenser op de piste en wordt versterkt door de witte sneeuw. Het is ook extreem verblindend in de zon. Als het bewolkt is, moeten de ogen ook worden beschermd tegen UV-straling. Bij dit weer hebben de contouren van de piste de neiging om te vervagen. Een sneeuwbril biedt hier een belangrijk tegenwicht. Dit geldt ook voor mist. Snowboarden bij sneeuwval zonder sneeuwbril betekent dat “de sneeuw in je ogen valt”.

De lenzen van de sneeuwbril, die om veiligheidsredenen van splintervrije kunststof moeten zijn gemaakt, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bij het kiezen van een kleur gaat het er niet om welke kleur het beste bij je past, maar om het weer waarin de sneeuwbril gedragen zal worden. Een lichtgekleurde bril wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor moeilijke zichtomstandigheden en een donkergekleurde bril voor zonnige dagen. Als je uitgerust wilt zijn voor alle weersomstandigheden, ga dan voor een allround snowboardbril. Let er bij het kopen van de juiste snowboardbril op dat je deze direct op je helm kunt bevestigen. Zo heb je je snowboardbril altijd bij je en heeft hij een vaste plek. Let op: Als je je snowboardbril ondersteboven om je nek draagt, ziet dat er misschien casual uit, maar bij een val kan dit tot ernstig letsel leiden.

Om te voorkomen dat de sneeuwbril beslaat, moet hij goed om het gezicht passen. Dit is vergelijkbaar met een duik- of snorkelbril.

Snowboard handschoenen

De juiste handschoenen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je snowboarduitrusting. Je zult immers vaak genoeg je handen in de koude sneeuw steken. Met handschoenen bedoelen we echt handschoenen en geen wanten, want de afzonderlijke vingers moeten vrij kunnen bewegen. Bij het kopen van handschoenen moet je letten op robuustheid, duurzaamheid en waterdichtheid. Een natte handschoen leidt tot koude handen. En als je vingers koud zijn, zal de rest van je lichaam ook snel afkoelen. Bovendien zijn koude vingers niet erg flexibel. Naast het materiaal is een sneeuwbestendige sluiting op de pols van de snowboardhandschoenen belangrijk, omdat die voorkomt dat er sneeuw binnendringt.

Snowboard jas

De snowboardjas moet beschermen tegen de kou, ademend en waterdicht zijn. Hij moet ook een hoge kraag hebben tegen de wind en een sneeuwvanger. Als er sneeuw onder de jas komt, wordt hij meteen nat en koud. En dan is snowboarden helemaal niet leuk meer. En wat de pasvorm betreft: de jas mag niet te strak zitten, voldoende bewegingsvrijheid is absoluut essentieel.

Snowboard broek

Net als de jas moet ook de snowboardbroek waterdicht en ademend zijn. Om te voorkomen dat er sneeuw binnendringt, vooral rond de taille, moet je er bij aankoop op letten dat de taille sneeuwbestendig is. Een broek met een slab is ideaal voor beginners. Gespecialiseerde winkels verkopen snowboardbroeken met of zonder slab en broeken met afneembare slab. Om te voorkomen dat er sneeuw in je snowboardschoenen komt, raden we een broek met binnenvoering aan. Deze worden over de boots geschoven zodat er geen ruimte is tussen de broek en de boots. Als je voeten nat en koud zijn, verlies je snel de lol van het snowboarden. Je kunt sowieso nooit genoeg zakken hebben, denk aan mobiele telefoons of snacks, dus goed afsluitbare zakken zijn een onmisbaar detail.

Functioneel snowboardondergoed

Een T-shirt onder een snowboardjas ziet er cool uit, maar koelt het lichaam snel af. Het absorbeert zweet, maar kan het niet van het lichaam afvoeren. Hoewel het zweet absorbeert, kan het dit niet van het lichaam afvoeren, waardoor het snel nat wordt. En nat ondergoed is niet alleen oncomfortabel, het koelt het lichaam ook af. Daarom is functioneel ondergoed, dat er niet uitziet als ondergoed, de betere keuze. Hun membranen transporteren transpiratie naar buiten, dus weg van het lichaam.

Snowboard hoodie

Een snowboardcapuchon trek je aan tussen een jas en functioneel ondergoed op koude dagen. Als de capuchon een hoge kraag heeft, kan hij tegelijkertijd als sjaal worden gebruikt. Bij een hoodie met capuchon moet je ervoor zorgen dat de snowboardhelm er nog goed onder past. Omdat dit niet echt mogelijk is, moet de capuchon meer worden gezien als een modieus detail en moet hij niet worden gedragen tijdens het rijden.

Snowboardschoenen

Je moet niet besparen bij het kopen van snowboardschoenen. Als je veel waarde hecht aan een modieuze look, moet je bij het kopen van snowboardkleding beginnen bij de schoenen. Het is veel gemakkelijker om broeken en jassen te vinden die bij je boots passen dan andersom. Bovendien, als je eenmaal de perfecte schoen hebt gevonden, moet je niet van schoenen veranderen alleen vanwege de laatste modetrends.

Bij snowboarden wordt onderscheid gemaakt tussen zachte en harde schoenen. Of een zachte of harde schoen de juiste is, hangt af van het board en de binding. Op een paar uitzonderingen na wordt meestal een zachte schoen gedragen.

Je normale schoenmaat is natuurlijk een eerste referentiepunt. Het beste is om je snowboardsokken of -sokken mee te nemen als je boots gaat kopen. Dit is de enige manier om de perfecte pasvorm te vinden. Je boots hebben de juiste maat als je tenen de rand van de boots raken als je rechtop staat. Als je je knieën buigt, mogen je tenen de binnenkant van de schoenen niet raken. Accepteer in geen geval het motto “Dan trek ik gewoon een tweede paar sokken aan!”. Als de schoen te groot is, dan is hij te groot. Anders heb je tijdens het rijden geen stevige, stevige grip in de schoen en neemt het risico op vallen of letsel toe. Te kleine schoenen onder het motto “Het zal wel lukken!” veroorzaken drukpunten op je voeten en na een dag is het gedaan met je snowboardplezier. Neem dus ruim de tijd om je schoenen in de winkel te kopen en verschillende modellen wat langer te passen.

Is snowboarden makkelijker dan skiën?

Deze vraag is vaak het onderwerp van veel controverse zonder echte conclusie. We hebben hier drie neutrale punten voor je op een rijtje gezet, die als leidraad kunnen dienen en je de verschillen laten zien.

Aanverwante sporten beoefenen

Kitesurfen, surfen en skateboarden zijn sporten die verwant zijn aan snowboarden. Iedereen die ervaring heeft met deze sporten zal het snowboarden gemakkelijk kunnen leren, omdat een bepaalde manier van omgaan met het board al in je hoofd zit “opgeslagen”. Je hebt ook al geoefend met balanceren op het board.

Helpende sporten voor skiën zijn schaatsen of inline skaten. In beide gevallen heb je al een gevoel voor het bewaren van je evenwicht.

Stand-up paddling is de ideale training voor beide sporten. Het is ook nog eens leuk!

Beenruimte

Bij snowboarden zijn beide benen stevig verankerd aan het board. Bij skiën heeft elk been “zijn” eigen ski. Dit betekent dat elk been afzonderlijk kan worden bewogen, wat overeenkomt met de normale bewegingsvolgorde.

Skistokken

Skistokken zijn alleen nodig om te skiën. Je moet echter wel leren omgaan met stokken en ze correct gebruiken. Dit is niet nodig bij snowboarden.

Tot slot noemen we nog een paar punten die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

Comfort

Snowboarders zitten op de piste om uit te rusten. Als je zou staan, zou je jezelf constant in evenwicht moeten houden. Bij skiën rust je staand uit op de piste. Twee ski’s en twee stokken zorgen ervoor dat je stevig staat.

Op vlakke hellingen kunnen skiërs met hun stokken duiken. Bij snowboarden daarentegen moet je één voet losmaken om vooruit te komen.

Tijdens het rijden met de lift en in de rij moet de snowboarder één voet losmaken. Bij sommige liften zijn veiligheidsriemen aan het board verplicht.

Pistes, buizen, dozen

Skiërs skiën op hellingen. Verschillende moeilijkheidsgraden zorgen voor afwisseling, afhankelijk van de vaardigheid. Speciale pistes, zoals buckelpistes, zijn een alternatief voor experts. Diepsneeuw skiën, zoals off-piste skiën, is slechts beperkt toegestaan.

Met een snowboard kun je in principe alle pistes gebruiken die door skiërs worden gebruikt. Er zijn ook parken, pipes, boxes en vele andere faciliteiten die speciaal zijn ontworpen voor snowboarders in de wintersportgebieden.

Zijn er bepaalde snowboards voor bepaalde pistes of rijstijlen?

Niet alle snowboards zijn hetzelfde. Er zijn verschillende boards, afhankelijk van de piste, rijstijl en vaardigheid. Bindingen en schoenen zijn ook afhankelijk van het snowboard. Hier volgt een overzicht:

Freestyle board: Freestyle bindingen en zachte schoenen
Freeride board: Freestyle binding en zachte schoenen
Raceboard: plaatbinding en harde schoenen

Freestyle board

Het freestyle board of all-mountain freestyle is een allround board. Het is geschikt voor diepe sneeuw, pipe en piste. Freestyle boards worden meestal gekocht in kortere lengtes. Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor beginners. Als het board is ingesteld, moet het eindigen tussen de kin en de neus. Voor beginners kan het echter eindigen bij de kin of net eronder.

Freeride board

Freeride boards zijn op dezelfde manier gebouwd als freestyle boards. Ze zijn geschikt voor diepe sneeuw en piste. Het zachte board compenseert oneffenheden, maar fladdert minder bij hogere snelheden dan de freestyle versie omdat het over het algemeen langer en harder is. De vrij brede neus zorgt voor de nodige float in de poeder. Freeride boards hebben de optimale lengte als ze iets over de neus reiken.

Raceboard

Een raceboard vereist enige ervaring van de snowboarder. Het is geschikt om te carven op de piste en blijft gemakkelijk onder controle te houden, zelfs bij hogere snelheden, omdat het lang en smal is. Het raceboard wordt ook wel race carving board genoemd omdat het beide eigenschappen perfect combineert. Net als freeride boards moeten raceboards boven de neus eindigen. Hierdoor heb je meer grip op de piste.

En een laatste gedachte

Natuurlijk moet je je sport niet baseren op je vrienden. Maar laten we eerlijk zijn: als je vrienden fanatieke snowboarders zijn, dan is de kans groter dat je gaat snowboarden dan dat je gaat skiën. Beide zijn erg leuk.

Wintersport deals