Is toerisme schadelijk voor de berg?

Een ARD-documentaire
belicht het onderwerp

Jaar na jaar gebruiken skigebieden het zomerseizoen om het gebied up-to-date te brengen. Dit omvat het onderhoud en de revisie van liftfaciliteiten. Er worden nieuwe machines gekocht om nieuwe en betere liften te bouwen en bestaande pistes te prepareren.
Daarbij wordt de sneeuwproductie steeds uitgebreider.
Een ARD-documentaire gaat over de vraag of het op een gegeven moment genoeg is.

Wij doen verslag van de film, die sommige skigebieden beschrijft als de “Ballermann van de Alpen” en kijkt naar de verschillende standpunten van milieuactivisten en exploitanten van skigebieden.

Hoeveel wintersporttoerisme kan een berg aan?

De opname begint met een documentaire uit Ischgl. De huidige toeristische metropool Ischgl was ooit een arm bergdorp. De eerste kabelbaan diende als eerste steen. Vandaag de dag zijn er meer dan alleen kabelbanen. Door het dorp lopen tunnelsystemen met lopende banden en alle skipistes zijn tot aan de laatste heuvel geprepareerd. Soms is het bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe Ischgl er nog maar een paar jaar geleden uitzag. Natuurbeschermer Reinhold Messner ziet deze voortdurende verandering als een probleem, zoals de ARD-documentaire laat zien.

Wat de exploitanten van skigebieden zeggen

Vakantiegangers verwachten elk jaar een nieuwe attractie, zeggen de verantwoordelijken in Ischgl. De evenementenkalender moet goed gevuld zijn. Er zijn nieuwe liften gepland, want hoogte is een must en gasten zijn zelden blij met open, onbegaanbare natuur. Het moet zo modern en comfortabel mogelijk zijn, zegt hoteleigenaar Günther Aloys van Ischgl, die al een of twee spectaculaire ideeën voor Ischgl heeft.

Wat natuurbeschermers zeggen

Extreme sporter Reinhold Messner ziet een enorme kloof tussen bergbeklimmen en toerisme. Het kost veel moeite om een berg te beklimmen. Als bergbeklimmer voel je je heel klein in verhouding tot de berg die je beklimt. Bij skiën hoef je je niet in te spannen. Daarom is wintertoerisme veel oppervlakkiger. Een milieuactivist geeft passend commentaar op de “gigantonomie” in skigebieden zoals Sölden. Alles draait om geld verdienen en het origineel wordt verwaarloosd.

Balanceren tussen aanbod en natuur

De documentaire benadrukt dat in veel regio’s de spiraal van steeds meer door gasten gewenste aanbiedingen niet meer kan worden omgedraaid.

Er is echter ook een andere trend waarneembaar. Naast het massatoerisme zijn er bergdorpen die zich volledig aan de natuur hebben gewijd en bewust in harmonie met de bergen leven. Daarom zijn deze dorpen een populaire bestemming voor winter- en zomervakantiegangers die op zoek zijn naar ontspanning.

Alpinist Reinhold Messner heeft het laatste woord. Hij zou graag meer originaliteit zien en een terugkeer naar de wortels in de Alpen.

Wintersport deals