Kleding op wintersport
Goed uitgerust voor
weer en wind
Kleding op wintersport
Als je op vakantie gaat, rijst al snel de vraag welke kleding je mee moet nemen. Moderne XXL-koffers zijn geen probleem, maar als je met het vliegtuig reist, is het gewicht van de koffer beperkt en ook de auto is niet oneindig groot. Terwijl voor een strandvakantie al snel een groot aantal kledingstukken in een koffer past, is het voor een wintersport veiliger om zorgvuldig te plannen. Dikke winterkleding neemt immers meer ruimte in je koffer in dan een zwembroek of bikini. Daarom hoef je niet per se te plannen, maar de gedachte speelt ook een rol. We hebben hier een lijst samengesteld van de kleding die je moet inpakken voor een skivakantie.
Checklist voor ski- en snowboardkleding
Skiën maakt deel uit van een wintersport, dus skikleding moet een topprioriteit zijn. Skikleding omvat niet de skiuitrusting, d.w.z. ski’s, skistokken en skischoenen. Hoewel deze ook vervoerd moeten worden, kunnen ze ook in het skigebied worden gehuurd. Skibrillen en helmen worden ook niet tot kleding gerekend. Je moet ze echter wel allebei inpakken en nooit thuislaten vanwege de ruimte. Skikleding omvat
- Skisokken / Skisokken
- Thermo ondergoed
- Bovenkleding (bijv. skitrui, fleece of softshell jas)
- Skibroek
- Ski-jas
- Hulpmiddelen zoals handschoenen, skimasker of sjaal
Alle genoemde kledingstukken moeten in de koffer zitten en zijn dus onmisbaar, zelfs bij warmere temperaturen of als de zon schijnt.
Skibroek en -jas
Samen met de jas vormt de skibroek het zogenaamde skipak. Ook al klinkt de term misschien een beetje ouderwets, hij beschrijft de zaak heel nauwkeurig: broek en jas worden aangeboden als een combinatie, zoals een normaal pak of een broekpak. Ze zijn echter ook afzonderlijk verkrijgbaar.
Afhankelijk van de modetrend zijn er ook overalls verkrijgbaar. Ski-overalls hebben dezelfde voor- en nadelen als alle andere overalls. Als de top niet losgemaakt kan worden, moet hij samen met de mouwen rond de taille gebonden worden zodat hij niet als een trein over de vloer sleept. Je moet er ook extra op letten dat er niets uit de zakken van de top vliegt. Het voordeel van een ski-overall is dat er een vaste verbinding is tussen de tailleband en de jas, zodat er geen sneeuw in kan komen. Ook kou en wind krijgen geen kans.
Skibroeken met slabben vervullen deze functies ook. Het uiteinde van het broekstuk bevindt zich meestal ter hoogte van de nieren. Afhankelijk van het model kan het broekgedeelte ook worden losgemaakt met drukknopen of een ritssluiting. Bretels bieden extra steun, maar hebben geen andere functie.
In principe is de keuze van een skipak puur een kwestie van smaak. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt. Je goed voelen is echter maar één kant van de medaille. Het is belangrijker dat het skipak bepaalde functies vervult. De jas, broek of overall moet de volgende eigenschappen hebben:
- Ondoordringbaar voor kou
- Bescherm jezelf tegen de wind
- Water en sneeuw afstotend
- Ademend
Als je skipak niet aan een van deze criteria voldoet, loop je het risico dat je lichaam afkoelt en het snel koud krijgt. Koop daarom geen wandeljassen of -broeken. Die voldoen meestal niet aan alle drie de functies.
Tip: Je hebt niet voor elke dag op de piste een nieuwe outfit nodig, zeker niet om modieuze redenen. Als de kwaliteit van de jas en broek goed is, dan hoef je geen droogtijden in te plannen.
Skisokken en -kousen
Skisokken of -kousen moeten dagelijks worden verwisseld, dus het is beter om een extra paar in te pakken. Sokken of kousen beschermen je voeten in skischoenen tegen kou en/of zweet. De vraag of je sokken of kousen moet dragen is eenvoudig te beantwoorden. Sokken, d.w.z. kniekousen, zijn de betere keuze, zelfs voor mannen. Ze moeten altijd verder reiken dan de bovenkant van de skischoen. Dit voorkomt dat zich daar drukplekken vormen. Zelfs de best passende skischoenen zijn nutteloos als de sokken plooien vormen op de schacht.
Je kunt het beste speciale skisokken inpakken. Je kunt skisokken kopen in speciaalzaken of voor het begin van het seizoen in discountwinkels. Ze zijn ademend en ergonomisch gevormd, wat de bloedsomloop bevordert en dus ook beschermt tegen de kou. Ze bieden ook betere ondersteuning voor de voet en het onderbeen. Maar let op: de linkersok hoort aan de linkervoet en de rechtersok aan de rechtervoet. Etiketten op de kous helpen je om de juiste kous aan te trekken. En trek alsjeblieft geen wollen sokken aan die je zelf hebt gebreid. Je hebt ook geen sokken of iets dergelijks nodig onder de skisokken. Zo houd je ook genoeg ruimte over in je koffer voor normale sokken of panty’s voor buiten de pistes.
Thermo ondergoed
Ski-ondergoed moet natuurlijk ook elke dag verschoond worden. Maar de term is tegenwoordig misschien niet meer helemaal van toepassing, want wat vroeger ski-ondergoed werd genoemd, is niet langer ondergoed in de ware zin van het woord, omdat het materiaal of de stof is veranderd.
stof is veranderd.
Functionele kleding voor benen en bovenlichaam is het sleutelwoord. Je vindt de term functioneel ondergoed ook in gespecialiseerde winkels. Het heeft de eigenschap dat het materiaal niet toestaat dat zweet nat wordt. Het zweet wordt geabsorbeerd door de kleding en naar de oppervlakte getransporteerd. Katoenen vesten of T-shirts daarentegen absorberen alleen het zweet. En na verloop van tijd worden ze nat, beter bekend als zweterig. Vooral tijdens wintersport zorgt dit effect ervoor dat het lichaam snel afkoelt en je begint te bevriezen. Functionele kleding is er in alle vormen en kleuren. Dus als je bijvoorbeeld niet van sjaals houdt, kun je je nek beschermen met een coltrui. En de prijs? Overhemden zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Discounterproducten zijn niet per se anders dan dure merkproducten. Je kunt het beste een overhemd kopen en uitproberen voor je wintersport.
Wat voor het bovenlichaam geldt, geldt ook voor de benen. Lange katoenen broeken en panty’s behoren tot het verleden. Ze hebben dezelfde eigenschappen als hun “T-shirt-collega’s”. Panty’s van sneldrogend functioneel materiaal zijn verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. Bij het kiezen van de lengte moet je erop letten dat ze niet kreuken in de schacht van de skischoen. Het is daarom ideaal als de overgang tussen de panty en de beenmode zich boven het uiteinde van de skischoen bevindt. Functioneel ondergoed heeft ook het voordeel ten opzichte van conventioneel ondergoed dat het er niet uitziet als ondergoed. Je kunt dus in een functioneel shirt in de skihut zitten.
Heb ik nog een laag nodig tussen mijn ski-ondergoed en ski jas?
Dit is de hamvraag als het gaat om skikleding. Hoeveel lagen je nodig hebt, hangt af van hoe koud je het zelf hebt. Je zit aan de veilige kant als je koude dagen verwacht op je wintersport, dan kun je nog een laag aan je kleding toevoegen.
De ui-look heeft zich bewezen voor skikleding. Deze bestaat minimaal uit twee lagen: functioneel ondergoed, een ski-jas en een skibroek. Extra lagen ertussen zijn mogelijk, maar niet absoluut noodzakelijk. Het is belangrijk dat de extra laag ook ademend is, anders gaat het positieve effect van de kleding eronder verloren. De extra lagen mogen ook niet uit dikkere items bestaan. Dit beperkt al snel je bewegingsvrijheid. Bovendien is de ruimte onder de ski-jas beperkt. En als je de jas alleen met veel moeite kunt vastmaken, is beweging geen optie meer. Daarom zijn dunne lagen de ideale oplossing.
Hoe voeg ik mijn lagen samen?
In gespecialiseerde winkels wordt onderscheid gemaakt tussen skiondergoed en skishirts en -truien. Omdat skiondergoed altijd de onderste laag is, kunnen skishirts en skitruien eroverheen worden gedragen. Beide moeten gemaakt zijn van sneldrogend functioneel materiaal. Als alternatief voor de skitrui of het skishirt kun je een dun softshell jack of een fleecejack of -trui dragen. Een van deze laagcombinaties zou je zelfs tegen de koudste omstandigheden moeten beschermen.
Softshell of fleece?
Dat is ook een cruciale vraag. Softshell en fleece zijn, net als synthetische shirts, allebei functionele stoffen.
Fleece jassen
Fleecen jassen zijn zeer ademend. En ze hebben zeer goede droogeigenschappen. Ze worden gedragen als tussenlaag. Afhankelijk van het fleece kan het met of zonder een ander jack worden gedragen. Fleecen jassen bieden veel warmte en zorgen niet voor warmteophoping. Het is ideaal als onderjas, zelfs als het weer van tijd tot tijd verandert. Als je een fleecejack aantrekt, voel je je meteen warm en behaaglijk. Omdat Fleecen jassen praktisch en erg populair zijn, zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende designs. Niet alle Fleecen jassen zijn hetzelfde.
Het klassieke fleecejack is heel zacht van buiten en van binnen. Het heeft een dikte van 200 g per vierkante meter. Het is de ideale onderjas. Daarom worden ze vaak gebruikt als binnenjas in dubbele jassen. WafelFleecen jassen zijn gemaakt van dunnere stof, zogenaamd microfleece. Vergeleken met klassieke Fleecen jassen zijn ze beter ademend en robuuster. Hierdoor zijn ze bijna geschikter als tussenlaag dan klassieke Fleecen jassen.
Fleecen jassen moeten niet te los worden gekocht, maar een functioneel shirt met lange mouwen moet nog wel onder het jack passen. Als er een hele dikke trui onder past, dan is de jas te groot.
Er zijn ook Fleecen jassen met een gladde buitenkant. Ze zijn gemaakt van stretchfleece. Deze jassen zijn zacht en licht aan de binnenkant en winddicht. Stretch fleece jassen hebben een slanke snit. Om hun klimaatregulerende eigenschappen volledig te benutten, moet een nauwsluitende pasvorm worden gekozen. Kies voor een nauwsluitende pasvorm.
Duimlussen zijn een praktisch detail. Omdat het jack tot voorbij de polsen en tot ver onder de handschoenen reikt, kan er nauwelijks sneeuw in de mouwen binnendringen.
Softshell jassen
Net als bij fleece jassen lijkt het aanbod van softshelljacks bijna onbeperkt. Ze kunnen worden ingedeeld in fleecejacks en hardshelljacks. De meeste softshelljacks zijn winddicht. Als tussenlaag tijdens het skiën moet het ademende vermogen worden benadrukt, moet worden benadrukt. Dit betekent dat regenbestendige softshelljacks ideaal zijn in de regen, maar niet zo goed ademen als hun minder regenbestendige tegenhangers. In principe zijn softshelljacks gemaakt van waterafstotend materiaal. Vocht wordt goed getransporteerd, maar niet geabsorbeerd niet geabsorbeerd zoals bij katoen. Softshelljacks laten waterdamp minder goed door dan fleece, maar ze stoten meer wind af. Ze zijn ook verkrijgbaar met duimlussen en capuchons.
Conclusie softshell of fleece
Welk materiaal beter is, hangt af van je persoonlijke comfortniveau. Als je goede ervaringen hebt met softshell, kun je bij softshell blijven. Fleece-liefhebbers hoeven niet per se over te stappen. Het belangrijkste is dat je tevreden bent met je jas. Als dat niet het geval is, zal de jas nooit aan je eisen voldoen.
Gebruiksvoorwerpen zoals sjaal en handschoenen
Sjaals en handschoenen zijn net zo belangrijk in skikleding als elk ander kledingstuk. Omdat ze uiteindelijk ontworpen zijn om je tegen de kou te beschermen, zijn ze meer dan alleen een modeaccessoire.
Handschoenen of wanten?
De derde cruciale vraag is of je handschoenen of wanten moet meenemen. Daarnaast moeten ze absoluut waterdicht en winddicht zijn. Want als je vingers of handen koud zijn, is je skidag meestal voorbij. En ook al droog je natte handschoenen in de skihut, één snelle beweging in de sneeuw en de handschoenen zijn weer nat. Daarom moet je handschoenen van goede kwaliteit zoeken en er niet op beknibbelen.
Het grote verschil tussen handschoenen en wanten zit hem in de bewegingsvrijheid van de afzonderlijke vingers. Dit betekent dat je met handschoenen meer grip hebt. Het voordeel van wanten is dat de afzonderlijke vingers beter tegen elkaar kunnen opwarmen. Het moet echter
in de eerste plaats niet zo ver komen. Als je niet zeker weet welk type je bent, test beide varianten dan in de winkel. Een jaszak openen of een zakdoek uit de verpakking trekken is vaak al voldoende.
Alles wat de nek beschermt
Constante tocht op je keel is niet goed voor je. En niemand wil verkouden worden tijdens een wintersport. Een eenvoudige en praktische bescherming is zeker een goed passende coltrui. Skishirts en -truien zijn verkrijgbaar met of zonder col. Dit geldt ook voor softshell- of fleecejacks. Beide varianten hebben het voordeel dat ze gemaakt zijn van het juiste functionele materiaal.
Een sjaal kan altijd worden gebruikt. Deze moet echter niet oneindig lang en dik zijn. Wollen sjaals zijn niet bijzonder geschikt omdat ze zweet niet kunnen transporteren. Ze worden ook snel nat. Sog. Fleecesjaals zijn ideaal. Ze kunnen niet wegglijden en beschermen de nek zonder kieren rondom. Ze hebben ook geen losse uiteinden.
Een alternatief zijn dunne bivakmutsen die je onder een skihelm kunt dragen. Dit betekent dat wind, kou en sneeuw de nek niet kunnen binnendringen. Net als bij de andere opties moet je ook hier op het juiste materiaal letten.
Heb ik een kap
of een muts?
Je hebt geen hoofdbescherming nodig om te skiën. Je hoofd wordt beschermd door de skihelm. Een pet of muts eronder gaat ten koste van de pasvorm van de helm en dit kan de bescherming van de helm bij een val nadelig beïnvloeden.
Conclusie
Voor een wintersport heb je specifieke kleding nodig. Moderne skikleding bestaat uit functionele materialen die het lichaam beschermen tegen kou, wind en nattigheid. Dikke kleding is echter niet altijd de beste oplossing. Een ui-look met twee tot vier lagen heeft zichzelf bewezen. Alle lagen onder de ski-jas moeten ademend en dun zijn, zodat de bewegingsvrijheid behouden blijft. Een laatste tip: Als je niet met de auto op skivakantie gaat, neem dan je ski-jas mee als reisjas, dat bespaart ruimte in je koffer.